Airco zonder buitenunit.

Ben je op zoek naar een airco zonder buitenunit? Dit wordt ook wel een monoblock airco genoemd. Monoblocks kunnen in feite zowel mobiele airco’s als vaste airco’s zijn. De laatste jaren zijn vaste monoblocks erg in opkomst, vooral door het grote voordeel: je hoeft geen buitenunit aan de muur van je huis te hangen of op je dak te zetten.

Je ziet een voorbeeld van zo’n vaste monoblock op de afbeelding hieronder.

Airco zonder buiten-unit: soms staat het beter! (bron: vantubo.nl)

Monoblock: airco in huis zonder buitenunit

Een airco mét een buitenunit wordt ook wel split-airco genoemd. Dat betekent dat het systeem in 2 delen is verdeeld: een binnendeel en een buitendeel.

Dit is een voorbeeld van een vaste airco zonder buitenunit Een wandairco zonder buitenunit is dus een monoblock. Monoblock betekent dat alle functies in één unit zijn gecombineerd.

 

Hoe werkt monoblock airco?

De werking van vaste monoblock airco is op dezelfde uitgangspunten gestoeld als die van mobiele airco. Zo werkt monoblock airco zonder buitenunit: De airco koelt de lucht in een ruimte door de warme lucht aan te zuigen met een ventilator. De warme lucht wordt naar een warmtewisselaar geleid. Door de warmtewisselaar stroomt een koelmiddel dat de warmte uit de lucht absorbeert. Vervolgens blaast de monoblock airco de koele lucht terug de ruimte in.

Bij mobiele monoblocks moet je er rekening mee houden dat je deze (meestal vrij grote) afvoerslang op een goede manier naar buiten kunt leiden. Ook de vaste monoblock airco heeft aan de achterzijde een afvoer nodig om de warme lucht uit de ruimte af te voeren en een toevoer om verse lucht aan te voeren.

Het afvoeren van warme lucht is essentieel voor de werking van het aircosysteem, net zoals dat bij mobiele airco’s het geval is.

De vaste airco zonder buitenunit

Vaste systemen die je huis koelen zonder buitenunit hebben dit probleem niet, omdat deze tegen gemonteerd worden met een afvoer naar buiten. Aan de buitenkant zie je dan alleen twee roostertjes, verder niks.

Vaste monoblock airco

 

Er zijn behalve mobiele units dus ook vaste airco’s zonder buitenunit. Ze werken op een soortgelijke manier als de mobiele airco’s zonder buitenunit. Door de muur heen wordt de warmte naar buiten afgevoerd.

Je ziet een voorbeeld op de afbeelding op deze pagina.

Alleen een luchtuitlaat aan de andere zijde: zo ziet de airco zonder buitenunit er buiten uit (beeld: JustFire)

Deze modellen worden ingezet als het niet mogelijk blijkt (of onwenselijk is) om een buitenunit te plaatsen. De afweging die je moet maken is dat de kosten van airco zonder buitenunit toch beduidend hoger liggen dan die van een mobiele airco, terwijl er ook nadelen zijn ten opzichte van een echte split-unit vaste airco. De prijs is meestal wel een stuk lager dan die van een split-unit.

Voordelen van een airco zonder buitenunit

De airco zonder buitenunit voert de warmte niet via de buitenunit af, maar via de luchtslang (mobiel) of dwars door de muur (vast systeem). Dat is tegelijkertijd een voordeel en een nadeel.

 • Voordelen van een airco zonder buitenunit:
 • Het voordeel is dat je weinig installatiewerkzaamheden hebt.
 • Je hoeft niet na te denken over een plek waar de buitenunit aan de muur of op het dak moet komen. Er moet wel een doorvoer naar buiten (lees: een gat in de muur) zijn.
 • Het apparaat neemt in totaal minder plek in.
 • De prijs van een airco zonder buitenunit is aantrekkelijk. Een monoblock airco is goedkoper dan het laten installeren van vaste airco.
 • De installatie van een monoblock airco is goedkoper dan van een split airco.
 • Een airco zonder unit aan de buitenkant maakt buiten op het terras of voor de buren minder lawaai. Dat kan ook een overweging zijn om geen buitenunit te willen.
 • De stroomrekening valt met een monoblock airco lager uit dan met een mobiele airco, door de hogere efficiëntie van het systeem.

Wanneer conventionele airco niet mogelijk of gewenst is, kan een airco zonder buitenunit uitkomst bieden (foto: Itec)

 

Nadelen van airco zonder buitenunit

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan een airco zonder buitenunit. Deze gelden zowel voor de vaste als voor de mobiele monoblocks.

 • De werking van een airco zonder buitenunit is altijd minder dan die van een airco mét buitenunit. De monoblock airco is minder geschikt voor grotere ruimtes.
 • Je kunt de werking wel zo optimaal mogelijk krijgen door ervoor te zorgen dat er weinig warmtelekkage is. Dat kan door een afvoer met een rond gat in de muur naar buiten.
 • Helaas is het niet altijd mogelijk zo’n gat te creëren, speciaal voor de airconditioning.
 • Een ander nadeel is de geluidsoverlast. Normaal gesproken is de buitenunit het deel van de airco dat het meeste geluid produceert. Bij een monoblock is dat onderdeel in hetzelfde apparaat verwerkt, met een hoger geluidsniveau tot gevolg. Hou hier rekening mee als je bijvoorbeeld wilt slapen, telefoneren of televisiekijken in de ruimte die gekoeld moet worden.
 • De monoblock moet altijd op een buitenmuur geïnstalleerd worden, vanwege de benodigde afvoer aan de andere kant van de muur.
 • De stroomrekening van een monoblock airco valt wat hoger uit dan die van een split-unit airco. Dus als je de airco vaak gebruikt, ben je mogelijk voordeliger uit met een investering in split airco.

Een monoblock airco kan eventueel ook onder een schuin dak worden geplaatst, maar dan moet je wel zorgen voor een dakdoorvoer voor het afvoeren van de warme lucht.

Video: de installatie van een airco zonder buitenunit

Een monoblock airco installeren (beeld: YouTube)

Hoe zit het met de installatie van de monoblock airco? Die is een stuk eenvoudiger dan de installatie van een split-airco. Ook weer doordat de buitenunit ontbreekt en er geen leidingen hoeven te worden getrokken. Ben je handig en heb je het gereedschap in huis, dan kun je de installatie van de monoblock airco eventueel zelf doen. Alle stappen van de installatie zie je in de onderstaande video.

https://youtu.be/S2_178t7rpE

De installatie van de monoblock airco eventueel zelf doen. Alle stappen van de installatie zie je in de deze video. Je kunt de monoblock airco natuurlijk ook door de vakman laten installeren. Dan weet je zeker dat het goed gaat.

Conclusie: met of zonder buitenunit?

Stel jezelf dus de volgende vragen:

 • En heb je de mogelijkheid om de afvoer van de airco op een elegante manier naar buiten te leiden?
 • Heb je geen probleem met wat meer geluid in de kamer?
 • Stel je je tevreden met een iets mindere werking?

Dan kun je best kiezen voor een monoblock airco. De vaste variant kan ook een oplossing zijn als je geen buitenunit kunt of wilt plaatsen. Je hebt dan toch de koelte van airco en een betere werking dan die met alleen een verrijdbare airco. Heb je de airco slechts een paar dagen per jaar nodig, dan kun je beter voor een mobiele airco kiezen.

 • Heb je wel de mogelijkheid om een buitenunit zonder overlast te plaatsen?
 • Wil je nu eindelijk eens een structurele oplossing waarvan je het hele jaar kunt profiteren?
 • Een oplossing die stil is en energie bespaart?

Dan ben je aangewezen op een split-unit vaste airco.

Airconditioning zonder buitenunit kopen

Je kunt je airco zonder buitenunit gewoon online bestellen. Zelf monteren is goed te doen, aan de hand van de heldere instructies. Hieronder hebben we een voorbeeld van een betrouwbare airco zonder buitenunit voor je. De ervaringen met dit apparaat zijn stuk voor stuk uitstekend.

 • Je kunt deze airco zonder buitenunit makkelijk bedienen met een app op je smartphone.
 • Deze vaste airco is door jou zelfstandig te installeren.
 • Deze mobiele airco heeft energielabel A+.

"we think about your ENERGY tomorrow!"

De Groot Klimaat | Krabbescheer 16 | 2481 CK Woubrugge
T: 0172-518312 | E-mail: info@dgklimaat.nl